Kapitalmarknadsdagen 24 maj i Sandviken var en dag med förväntningar på VD Björn Rosengren att efter sex månader som VD uttala skarpa finansiella mål. Dessutom, förklara mer i detalj på vilket sätt lönsamheten skall kunna förbättras.

Svaren fanns där i mer eller mindre konkreta ordalag. Istället för som tidigare ha ett tillväxtmål om 8 % per år uttalas nu ett resultatmål. Detta resultatmål på rörelsemarginalen, EBIT, sätts att öka med 7 % per år även om marknaden inte växer och efterfrågan ökar.  Siktet är inställt på 2018 och ett mål på 18 % i rörelsemarginal, exkluderat valuta- och metallpriseffekter.

  • Är inte en treårshorisont ett kort perspektiv att sätta mål på?

Svaret blev att man anpassar målsättningen till marknadsläget samt var bolaget står i sina interna effektiviseringar, det som är överblickbart. ”Om tre år kanske vi gör en annan typ av målsättning beroende på var vi befinner oss”.

Sandvik NIB2

Vår kommentar

Mer i detalj hur lönsamheten skall öka, trots ett stagnerat marknadsläge och oförändrad omsättning, beskrivs inte. Svaret ligger snarast i den övergripande ledningsfilosofin (läs Atlas Copco-skolan) där att istället för centralisera – decentralisera är lösningen.  Genom att trycka ut lönsamhetsansvar till de operativa enheterna, och skapa fler sådana, kommer detta att driva lönsamhet. Kan det vara så enkelt?

Atlas Copco har en bättre och stabilare rörelsemarginal, vilket nu Sandvik siktar mot.

Sandvik vs Atlas Copco NIB2

  • Om Sandvik lyckas medför det en rörelsemarginal på 18 % och en starkt förbättrat cash-flow som kan användas för fortsatt expansion.

Fortsättning följer närmast efter nästa delårsrapport för kvartal 2 2016 som kommer 18 juli.

För att läsa mer om Sandviks resa mot ökad rörelsemarginal, klicka här.